Zonnepanelen financieren, hoe werkt dat?

Hypotheek

Kiezen voor een energiezuinige investering is kiezen voor financiële voordelen. Naast een verlaging in de maandelijkse energielasten zijn er meer financiële meevallers voor in de portemonnee.

Stel je voor je gaat verhuizen en je kiest ervoor om energiezuinige investeringen te doen zoals zonnepanelen.

Dan kan je hiervoor een hypotheek afsluiten. Je leencapaciteit wordt verhoogd tot maximaal € 9.000. Als je je huis nog energiezuiniger maakt (nul op de meter), dan kan dit voordeel zelfs oplopen tot €25.000.

Het maakt niet uit of het nu gaat om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning.

Aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn er zelfs geldverstrekkers die je nog wat extra’s bieden, ze geven namelijk extra rentekorting op het reguliere rentetarief.

De korting verschilt per geldverstrekker en is afhankelijk van hoe energiezuinig de woning is.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Als je geen nieuwe hypotheek wilt afsluiten voor je zonnepanelen dan kun je ook kiezen uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Welke je kiest, hangt af of je al weet hoeveel geld je gaat lenen en of je een
variabele rente wilt.

Bij een persoonlijke lening leen je eenmalig een bedrag dat je binnen bepaalde tijd terugbetaald. Voor deze periode staat de rente al vast. Deze lening is handig als je al weet hoeveel je wilt lenen.

Een doorlopend krediet is een goede idee als je nog niet weet hoeveel geld je nodig hebt. Zo neem je alleen het geld op als je het echt nodig hebt. De rente van deze lening is variabel en kan dus stijgen of dalen.

Bespaarbudget

Je kunt ook gebruik maken van het Energiebespaarbudget. Dat houdt in dat je zes procent extra mag lenen
voor de aankoop van je huis. De voorwaarde is dat je deze extra lening inzet voor energiebesparende
voorzieningen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler.

Financieel advies op maat

Heb je interesse in het aanschaffen van zonnepanelen en wil je meer weten over welke financiering het beste past bij jou?

Neem dan contact op met Boudesteyn. Zij informeren je graag over welke financiering geschikt is voor jouw situatie en welke financiële voordelen van toepassing kunnen zijn voor jou.

ik wil financieel advies!

  Voor- en achternaam

  Telefoonnummer

  ZONNEPANELEN ALS DAK?

  Zonnepanelen kunnen geïntegreerd worden in het dak van je woning. Dit geeft optisch een fantastisch resultaat en zorgt zelfs voor minder kosten. Je hoeft immers minder dakbedekking of dakpannen te plaatsen omdat de zonnepanelen ook als dak functioneren.

  Je woning krijgt hierdoor een nog mooiere uitstraling wat de waarde flink ten goede komt.

  Een slim huis laten bouwen

  De techniek staat niet stil, er zijn veel mogelijkheden om je huis “slim” te maken om zo te zorgen voor meer luxe en een grotere besparing op je energierekening.

  Denk aan je verwarming die vanzelf uit gaat zodra je weg bent, of aan lampen die vanzelf uit gaan als je deze vergeten bent.

  Je huis is bijzonder en het leert je echt kennen.

  FAQ

  Energieleveren.nl is een gezamenlijk initiatief van de regionale netbeheerders waar consumenten en bedrijven hun eigen installaties voor het opwekken van energie kunnen aanmelden.

  Waarom registreren bij energieleveren.nl?

  Er zijn drie redenen om je zonnestroomsysteem te registreren bij energieleveren.nl: Als je op een bepaald moment meer stroom produceert dan verbruikt, lever je deze energie terug aan het elektriciteitsnet. Door je zonnestroomsysteem te registreren bij energieleveren.nl weet je zeker dat de juiste gegevens bekend zijn om te salderen en/of de terugleververgoeding te berekenen.

  Dankzij je registratie kan op een nauwkeurige manier bijgehouden worden hoeveel duurzame energie er (decentraal) wordt opgewekt. Door je zonnestroomsystreem te registreren weten de netbeheerders hoeveel stroom er op het elektriciteitsnet komt. Zo kunnen de netbeheerders ervoor zorgen dat het net zo efficiënt en veilig mogelijk functioneert.

  Wanneer registreren bij energieleveren.nl?

  Is de aansluitcapaciteit van je zonnestroomsysteem groter dan 3×16 ampère? Meld je installatie dan aan vóór je de installatie gaat gebruiken. Is de aansluitwaarde kleiner of gelijk aan 3×16 ampère? Meld het systeem dan binnen een maand na ingebruikname van de installatie aan.

  Kies je voor zonnepanelen van OUXO? Dan regelen wij jouw registratie op energieleveren.nl!

  Salderen is het wegstrepen van de stroom die je van het net haalt, tegen de stroom die je hebt opgewekt met je zonnepanelen. Dat betekent dat je je energieleverancier alleen betaalt voor je netto verbruik.

  De toekomst van de salderingsregeling is een gevoelig onderwerp voor particulieren met zonnepanelen. De terugverdientijd van zonnepanelen zal zonder salderingsregeling veel langer worden. Minister Kamp heeft echter bekend gemaakt dat de huidige salderingsregeling op z’n vroegst in 2020 versoberd zal worden. De verwachting is wel dat de salderingsregeling op termijn zal worden afgeschaft.

  Je zonnepanelen wekken soms meer energie op dan dat je zelf verbruikt. Ligt het aantal kWh opgewekte zonnestroom over de periode van een jaar hoger dan het aantal kWh dat je hebt verbruikt? Dan ontvang je over de ‘teveel opgewekte stroom’ een terugleververgoeding van je energieleverancier.

  Verbruik je per jaar meer dan dat je zelf opwekt, dan wordt je verbruik op je jaarafrekeningverrekend met de opwekte elektriciteit. Dit heet salderen. De salderingsgrens is het aantal kWh dat je hebt verbruikt. Over de opgewekte stroom die boven de salderingsgrens uitkomt, ontvang je een terugleververgoeding. Die verschilt per energieleverancier en ligt tussen de 0,05 en 0,12 euro per kWh.

  Voorwaarden voor teruglevering

  Om aanspraak te maken op een terugleververgoeding moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je zonnestroomsysteem moet aangemeld zijn op www.energieleveren.nl
  • Je dient een energiemeter te hebben die teruglevering registreert (deze kun je aanvragen bij de netbeheerder)

  Van je energieleverancier ontvang je ieder jaar een jaarafrekening. Om te voorkomen dat je in één keer een groot bedrag moet betalen, worden de verwachte kosten verdeeld over twaalf maanden. Je maandbedrag wordt ook wel termijnbedrag of voorschotbedrag genoemd.

  De hoogte van het termijnbedrag is afhankelijk van je historische verbruik en de aansluitcapaciteit. Wil je je termijnbedrag wijzigen, bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen op je dak laat leggen, dan kan je dit meestal telefonisch of via de website van je energieleverancier doorgeven. Er gelden per energieleverancier wel verschillende regels, bijvoorbeeld hoeveel procent je nieuwe termijnbedrag mag afwijken van je huidige termijnbedrag, en hoe vaak je je voorschotbedrag mag wijzigen.

  Een paar jaar geleden lag de de terugverdientijd van zonnepanelen nog tussen de 10 en 15 jaar. Maar inmiddels zijn de prijzen voor zonnepanelen fors gedaald. Dit heeft onder andere te maken met de sterke concurrentie binnen de zonnepanelenbranche. Er worden steeds meer zonnepanelen geproduceerd tegen steeds lagere prijzen. Dit draagt natuurlijk ook bij aan een kortere terugverdientijd van zonnepanelen!

  Bovendien is het mogelijk om de btw op zonnepanelen terug te vragen bij de Belastingdienst; de investering wordt daardoor een stuk lager, wat uiteraard een positieve invloed heeft op de terugverdientijd. Tegenwoordig ligt de terugverdientijd van een gemiddeld systeem van 10 panelen al tussen de 5 en 10 jaar.

  Zodra je bij OUXO zonnepanelen hebt gekocht, kun je de btw op aanschaf en montage terugvragen van de Belastingdienst. Bij een zonnestroominstallatie van zes zonnepanelen (1.500Wattpiek) à 3.000 euro krijg je ongeveer 600 euro terug: zo’n 21 procent van jouw investering! Daarmee wordt de terugverdientijd uiteraard ook een stuk korter.

  De teruggaveregeling is alleen mogelijk voor particulieren die zich willen laten aanmerken als ondernemer. Dit is een eenmalige administratieve handeling.

  Laat ons je btw-teruggave regelen

  OUXO kan het hele traject van de btw teruggave voor zonnepanelen voor je uit handen nemen. Dat doen wij nu tijdelijk volledig gratis. Als je gebruik wilt maken van deze service kun je dit formulier invullen en retour zenden naar dit e-mailadres. Per post kan natuurlijk ook! Je vindt ons adres op onze contactpagina.

  Voorwaarden btw-teruggave service
  Deze service geldt alleen voor klanten die een zonnestroomsysteem bij OUXO hebben aangeschaft. De tijdelijk gratis btw-service aanvraag (formulier) moet uiterlijk één maand na installatie door Zelfstroom zijn ontvangen. De reguliere prijs voor de btw-teruggave service bedraagt € 156,09 (incl. btw).

  Als je zonnepanelen op je dak laat plaatsen, is het van groot belang dat je zonnepanelen niet in de schaduw liggen. Met name ‘harde schaduw’, zoals de schaduw van een pijpje, boom of dakkapel, moet voorkomen worden.

  Effect van schaduw op zonnepanelen

  Ligt een zonnepaneel (deels) in de schaduw, dan wekt het gehele zonnestroomsysteem significant minder stroom op. Zonnepanelen liggen namelijk in serie geschakeld; een serie zonnepanelen wordt een string genoemd. Als één paneel dus minder presteert, dan heeft dit ook invloed op de opbrengst van de andere panelen. Zie het als een ketting die zo sterk is als de zwakste schakel.

  Oplossing voor schaduw zonnepanelen

  Mocht je een dak hebben dat deels in de schaduw ligt, dan is het in veel gevallen mogelijk om een opstelling te bedenken waarbij de panelen niet in de schaduw komen te liggen.

  Een andere oplossing is het gebruik van micro-omvormers, waarbij ieder paneel zijn eigen omvormer heeft en de schaduw dus alleen invloed heeft op individuele panelen, niet op gehele strings.

  Het is ook mogelijk om optimizers te gebruiken, die zonnepanelen met een minimale opbrengst afsluiten zodat dit niet ten koste gaat van de opbrengst van het gehele zonnestroomsysteem.

  Woon je in een monument en/of een beschermd stadsgezicht? Ook dan is het mogelijk omzonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Er gelden echter wel een aantal randvoorwaarden.

  Voorwaarden

  Om zonnepanelen op een monument te mogen plaatsen, heb je een omgevingsvergunning nodig. Vergunningen kunnen aangevraagd worden bij de gemeente of bij het omgevingsloket. Voor beschermde stads- en dorpsgezichten is soms geen vergunning nodig als de zonnepanelen op het schuine achterdakvlak worden geplaatst. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld vanuit de omgeving en er wordt gekeken naar wat de invloed van de zonnepanelen is op de monumentale waarde van het pand.

  Een andere voorwaarde is dat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. De dakbedekking op monumenten en panden in een beschermd stadsgezicht mag niet veranderd worden. Zonnedakpannen of in het dak geïntegreerde zonnepanelen zijn dus niet mogelijk.

  Ook als je dak niet vol op het zuiden ligt, is het interessant om zonnepanelen op je dak te leggen.

  De optimale oriëntatie van zonnepanelen

  De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hellingshoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Een zonnepaneel dat in de optimale richting ligt, ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar en produceert daarmee jaarlijks 0,875 kWh per Wattpiek.

  Zonnepanelen met een afwijking van 30 graden naar het oosten of westen leveren over het algemeen ook een interessant voordeel op. Ligt je dak op het noorden? Dan is een zonnestroomsysteem meestal onvoordelig, omdat er dan geen sprake is van directe zoninstraling.

  Bekijk onderstaande grafiek maar eens wat de richting doet met de opbrengst van een zonnepaneel. 100 procent is uiteraard de meest optimale situatie.

  besparing-per-maand

  Oriëntatie bepalen

  Om te bepalen wat de oriëntatie van je dak is, kun je de bouwtekeningen van het huis controleren; daarop staat altijd een noordpijl. Ook Google Maps biedt uitkomst, of de kompasfunctie op je smartphone. Wanneer je een offerte aanvraagt bij Zelfstroom, zullen wij in ons aanbod uiteraard altijd het meest optimale dakvlak selecteren.

  Plat dak

  Op een plat dak kan je zonnepanelen in principe in iedere richting en hellingshoek plaatsen. Het is bij een plat dak ook mogelijk om een zogenaamde oost-west opstelling te plaatsen, waarbij een aantal zonnepanelen naar het oosten gericht wordt en een deel naar het westen.

  In tegenstelling tot wat de sceptici zeggen, is er in Nederland zeker genoeg zon voor zonnepanelen. De zon schijnt in Nederland gemiddeld 1.500 uur per jaar. Dat betekent dat de opbrengst van zonnepanelen in Nederland ongeveer 1.000 kWh per vierkante meter per jaar is. Bovendien werken zonnepanelen ook bij gewoon daglicht, dus ook als de zon wat minder hard schijnt of achter de wolken verdwenen is, zullen zonnepanelen energie opwekken.

  Opbrengst zonne-energie per maand

  Zonnepanelen in Nederland wekken de grootste hoeveelheden elektriciteit op in de maanden maart tot en met oktober. De zomer zorgt voor een piek in de opbrengst, maar ook in de winter leveren zonnepanelen nog energie.

  Verschil westen en oosten van Nederland

  De zon-instraling is in het westen van Nederland hoger dan in het oosten. Woon je in het westen, dan zullen je zonnepanelen dus een iets hogere opbrengst hebben.

  opbrengst_zonnepanelen_kaart-423x480

  Ik wil financieel advies!

   Contactgegevens

   Voor- en achternaam

   E-mailadres

   Telefoonnummer

   Straatnaam + Huisnummer

   Woonplaats

   Postcode

   Hoeveel kWh wilt u opwekken/opslaan?

   Aanvullende informatie/vragen

   Indicatie installatiedatum

   Voeg hier eventueel foto's toe van uw dak!


   SLIMMER OMGAAN MET ENERGIE

   Meer luxe en comfort voor jezelf en je huis. Ga slimmer om met energie en wees klaar voor de toekomst.

   Veel gestelde vragen

   De investering voor het duurzaam bouwen of verbouwen van je woning kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Heb je het maximale hypotheekbedrag bereikt? Het is dan misschien mogelijk om een extra hypotheek te krijgen voor energiebesparende oplossingen omdat je energierekening hierdoor verlaagt word. Er zijn 2 regelingen voor een extra hypotheek bij zonnepanelen, in de volgende vragen lees je hier meer over.

   Je koopt een huis waarmee je mogelijkheden hebt om te besparen op energie. Je kunt denken aan zonnepanelen, energiemanagement, energie opslag met bijvoorbeeld de Tesla Powerwall, een zonneboiler, gevelisolatie of het aanschaffen van een HR ketel. Een aantal hypotheek verstrekkers bieden mogelijkheden om hier een extra hypotheek voor op te nemen of om je huidige hypotheek te verhogen.

   De kosten die je bespaart op je energierekening door bijvoorbeeld zonnepanelen, kun je gebruiken om een deel of alle lasten van je hypotheek te betalen. Hypotheek verstrekkers hebben wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, denk aan een minimaal inkomen en een maximale waarde van je woning. Wij kunnen je hierbij helpen om te kijken naar de beste mogelijkheden.

   In een Nulopdemeter-woning verbruikt het huishouden minder energie dan het huis opwekt. Bij het kopen of verbouwen van een nul op de meter woning kun je vaak een flink bedrag als extra hypotheek krijgen. Om voor deze extra hypotheek in aanmerking te kunnen komen dien je wel te beschikken over een bepaald inkomen. Dit verschilt per hypotheek verstrekker.

   Via een energieprestatecertificaat moet je kunnen aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een nulopdemeter woning. Wij kunnen je hierin adviseren welke mogelijkheden er zijn om dit te bereiken. Vaak is het een combinatie van zonnepanelen, een warmtepomp, energiemanagement oplossingen en een thuisbatterij zoals de Tesla Powerwall. De extra hypotheek dien je te gebruiken om deze producten aan te schaffen.

   Als je beschikt over een energiezuinig huis met bijvoorbeeld zonnepanelen, een thuisbatterij en andere energiebesparende oplossingen dan kan dit erg veel voordeel opleveren. Het is daarom aantrekkelijk om dit via je hypotheek te financieren. Je draagt bij aan een beter milieu en je bespaart flink op je energierekening. Ook met een verbouwing kun je een woning energiezuinig maken, deze verbouwen is uiteraard te financieren middels een extra hypotheek of energiebespaarlening.

   Financiering via een hypotheek is een stuk aantrekkelijker, zonnepanelen verdienen zich vaak binnen 8 jaar terug en de besparing is vaak hoger dan de rente van je hypotheek.

   Koop je, of heb je een woning met een energieklasse A of hoger? Je kunt dan in veel gevallen een hypotheek afsluiten tot bijvoorbeeld 106% van de waarde van de woning. Hier zit vaak een maximaal bedrag aan vast, dit verschilt per aanbieder. Hoeveel je extra kunt lenen hangt af van jouw situatie, er wordt gekeken naar je inkomen, je vaste lasten en de woonlasten per maand.

   Zonnepanelen verhogen daarnaast ook de waarde van je woning, zo heb je snel je investering terugverdient mocht je de woning weer gaan verkopen.

   Rekenvoorbeeld:

   Je koopt een woning voor € 196.000,-*
   Je mag normaliter max. 102% van de woningwaarde financieren binnen de hypotheek € 199.920,-
   Op basis van je inkomen kunt je lenen € 200.000,-
   Om de energiebesparende maatregelen door te kunnen voeren heb je nodig € 15.000,-
   Voor de aankoop inclusief de besparende maatregelen heb je dus nodig € 211.000,-

   Het energielabel voor woningen geeft kopers en huurders inzicht in hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke woningen: van klasse A (groen, zeer zuinig), tot en met G (rood, zeer onzuinig).

   Begin 2015 hebben vijf miljoen Nederlanders een voorlopig energielabel voor hun huis ontvangen. Bij de verkoop van je woning heb je een definitief energielabel nodig. Dit kun je makkelijk online regelen door het beantwoorden van een aantal vragen. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt dan kun je dit aangeven, hierdoor bepaald het systeem welk label jouw woning krijgt.

   Mocht je een hoger energielabel willen krijgen dan kunnen wij je helpen bij het kijken naar de beste oplossingen. Zonnepanelen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je direct een klasse omhoog gaat, energiemanagement oplossingen verhogen deze klasse nog meer en met een thuisbatterij van bijvoorbeeld Tesla sta je vaak direct bovenaan.

   WIJ HELPEN JE VERDER

   Laat je adviseren over alle mogelijkheden en maak je huis energiezuinig. Met een vrijblijvend adviesgesprek krijg je direct inzicht in jouw eigen mogelijkheden.

   Wat zeggen onze klanten?

   Erg blij met het advies.

   Dit had ik met mijn vrouw veel eerder moeten doen, heel erg blij met deze service!

   P.T. de Ruiter

   Erg tevreden.

   Erg tevreden met het hypotheekadvies van OUXO, zeker een aanrader.

   C. Engberts

   Snel geregeld!

   Alles ging erg snel en goed geregeld, een nieuw huis met zonnepanelen. Super.

   Willem
   GRONINGEN | DRENTHE | FRIESLAND | OVERIJSSEL | FLEVOLAND | GELDERLAND | UTRECHT | NOORD-HOLLAND | ZUID-HOLLAND | ZEELAND | NOORD-BRABANT | LIMBURG
   Thuisaccu: De Toekomst van Energievoorziening en Duurzaamheid

   Datum: 1 september 2023 In een tijd waarin duurzaamheid en energieonafhankelijkheid hoog op de agenda [...]

   MAD onthult ‘Trein Station in het Bos’ op zonne-energie

   Deze zomer verwelkomt de Chinese stad Jiaxing een innovatief transportknooppunt dat wordt bekroond met een [...]

   Het hiernamaals van zonnepanelen

   U zou zonnepanelen kunnen zien als een duurzame oplossing van topkwaliteit. Hoewel het waar is [...]

   Hernieuwbare energie is de goedkoopste bron van elektriciteit

   Een nieuw rapport, gepubliceerd door Rewiring America, concludeert dat als iedereen in de VS zou [...]

   COVID-19 en de effecten ervan op het milieu

   Terwijl SARS-CoV-2, de nieuwe coronavirus-pathogeen die de ziekte COVID-19 veroorzaakt, de wereld rondschiet, hebben sociale [...]

   China hoopt zonne-energie de ruimte in te brengen

   China wil het eerste land ter wereld zijn dat een stopcontact voor zonne-energie in de [...]

   Tesla zonnepanelen nu te huur

   Als u uw elektriciteitsrekening wilt verlagen door zonnepanelen te installeren, maar op zoek bent naar [...]

   Nissan onthult een ijscowagen op zonne-energie zonder uitstoot

   Om de Clean Air Day van het Verenigd Koninkrijk te vieren, heeft Nissan een indrukwekkende [...]