Hernieuwbare energie is de goedkoopste bron van elektriciteit

Een nieuw rapport, gepubliceerd door Rewiring America, concludeert dat als iedereen in de VS zou overschakelen op zonne-, wind- of andere schone energie, het land niet alleen nulemissies zou kunnen bereiken, maar dat huishoudens ook gemiddeld $ 1.050 tot $ 2.585 per jaar aan rekeningen zouden besparen. Dit komt neer op een besparing van ongeveer $ 321 miljard per jaar.

Het rapport, No Place Like Home: Fighting Climate Change (And Saving Money) by Electrifying America’s Households, ontdekte dat meer dan 40% van de energiegerelateerde koolstofemissies in de VS afkomstig is van normale huishoudelijke activiteiten zoals koken, baden en woon-werkverkeer. De weg voorwaarts is volgens het rapport het koolstofarm maken van huishoudens door middel van elektrificatie. Dit betekent rijden in elektrische auto’s die we opladen via onze zonnepanelen op het dak. In plaats van apparaten van aardgas te voorzien, promoot het rapport elektriciteit voor warmtepompen, kachels en wasdrogers.

“Te vaak krijgen we te horen dat het juiste doen voor het milieu opoffering vereist en meer kost”, vertelde Adam Zurofsky, uitvoerend directeur van Rewiring America, aan The Guardian. “Maar niemand heeft het over de positieve kanten – we kunnen daadwerkelijk een betere economie maken en mensen geld besparen en een bijproduct zal zijn om de uitstoot van woongebouwen te verminderen.”

Deze optimistische houding valt mooi samen met een analyse die onlangs is vrijgegeven door financiĆ«le gigant Lazard. In Lazard’s Levelized Cost of Energy Analysis Version 14.0 concludeerde het bedrijf dat wind en zon de meest betaalbare elektriciteitsbronnen zijn. Het bouwen van nieuwe zonnecentrales is goedkoper dan het draaiende houden van bestaande kolencentrales.

De kosten vooraf zijn natuurlijk de kink in de kabel voor individuele huishoudens. Om al die zonnepanelen, autoladers en accu’s samen te laten werken, is een grotere infrastructuur nodig. En het moet allemaal snel gebeuren, voordat mensen de planeet onbewoonbaar maken voor hun eigen soort. Daar is hulp van de overheid voor nodig. Volgens Zurofsky: “De federale overheid kan het mensen spotgoedkoop maken om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen.” Nu moeten we ervoor zorgen dat ze dat doen. Wat ons eraan herinnert, stem alsjeblieft.

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday