Februari was voor winterse begrippen een goede maand voor zonnestroom. Een combinatie van meer panelen en veel zon zorgde voor een verdubbeling ten opzichte van februari vorig jaar. 25 februari was een topdag. Toen werd 3 procent van de stroomvraag gedekt door zonnestroom. Twee dagen daarvoor produceerden de panelen zelfs een korte tijd meer dan 1000 megawatt stroom. Dat is de productie van een flinke kolencentrale. Vorig jaar gebeurde dat pas half maart.
Dat blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl. Dit is een initiatief van het Energieakkoord in samenwerking met EnTranCe, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie uit zon, wind en biogas wordt opgewekt.
Klein aandeel
Het opgestelde vermogen van zonPV is sterk gestegen ten opzichte van 2017. Er was in februari 2018 ook heel veel zon. De totale opbrengst van zonnepanelen in Nederland in februari verdubbelde daarmee: 0,5 PJ versus 0,25 PJ. Dat was deze maand goed voor 1,25 procent van het stroomverbruik dat op bijna 40 PJ lag. Het totale Nederlandse energieverbruik in februari was bijna 250 PJ.
Minder wind
Voor de productie van windstroom was het een iets mindere maand. Februari was goed voor 3,5 PJ windstroom tegen 4,2 PJ vorig jaar februari. Zowel op zee als op land was het minder. Op land 2,3 PJ tegen 2,8 vorig jaar. Op zee was dat 1,2 tegen 1,4 PJ in februari 2017. Zowel op zee als op land is er het afgelopen jaar niet veel capaciteit bijgekomen. Er zijn wel twee grote windparken bij Borssele in voorbereiding.
Pieken en dalen
11 februari was de record winddag van deze maand. Die dag werd 21% van de totale elektriciteitsvraag van Nederland met wind geproduceerd.
Op 25 februari was er een topdag wat betreft zon. Toch valt dat niet mee in de wintermaanden, het aandeel zon bedroeg op deze topdag namelijk 3% van de elektriciteitsvraag.
Op 23 februari werd tijdens het middaguur de 1 GW overschreden. Dat is gelijk aan de productie van een flinke kolencentrale. Vorig jaar gebeurde dat pas half maart.
Als er toppen zijn, dan zijn er ook dalen. Voor wind was dat op 17 februari. De molens leverden toen slechts 1% van de elektriciteitsvraag op.
Voor zon lag het dieptepunt op 3 februari. Toen werd slechts 0,2% van de elektriciteitsvraag met zonPV geproduceerd.