Frans bedrijf debuteert op waterstof aangedreven fietsen

Pragma Industries is pas het eerste bedrijf dat een waterstofmotor op de markt brengt voor commerciële en gemeentelijke doeleinden. Het bedrijf is gevestigd in Biarritz, Frankrijk en heeft al 60 bestellingen ontvangen voor de waterstoffietsen van Franse gemeenten zoals Saint Lo, Cherbourg, Chambery en Bayonne. Hoewel de fietsen momenteel te duur zijn voor de commerciële markt, zullen de kosten naar verwachting uiteindelijk dalen van 7.500 euro naar 5.000 euro, en laadstations kosten ongeveer 30.000 euro.

Hoewel Pragma niet het enige bedrijf is dat geïnteresseerd is in waterstof aangedreven fietsen, hebben ze tot nu toe de productie van dergelijke voertuigen het verst doorgevoerd. “Veel anderen hebben prototypen gemaakt voor waterstoffietsen, maar we zijn de eersten die overgaan op serieproductie”, zei Pragma-oprichter en chief executive Pierre Forte tegen Reuters. De Alpha-fiets van Pragma kan een afstand van 100 kilometer overbruggen op een tank met waterstof van twee liter. Hoewel het bereik vergelijkbaar is met dat van een typische elektrische fiets, is de oplaadtijd aanzienlijk korter van uren voor een traditionele e-bike tot slechts enkele minuten voor de Alpha-fiets op waterstof.

Pragma biedt twee soorten oplaadstations: een die gebruikmaakt van hydrolyse van water om ter plekke waterstofbrandstof te produceren, en een ander, meer betaalbaar station dat afhankelijk is van tanks van reeds voorbereide waterstofbrandstof. Vanwege de hoge kosten, brengt Pragma momenteel zijn fietsen op de markt voor grotere commerciële en gemeentelijke activiteiten zoals fietsverhuurbedrijven, bezorgbedrijven en gemeentelijke of zakelijke fietsvloten. Na het produceren van 100 van dergelijke fietsen vorig jaar, hoopt Pragma dit jaar 150 te verkopen aan organisaties in plaatsen zoals Noorwegen, de Verenigde Staten, Spanje, Italië en Duitsland. Naast het ontwikkelen van een fiets die water in brandstof kan veranderen zonder de noodzaak van een laadstation, is het bedrijf van plan om de komende jaren massaal uit te breiden naar de retailmarkt.

Geef een reactie

×