Tegen de wind in racen voor nieuw record

Het is een vast jaarlijks evenement in Den Helder: racen tegen de wind in met windaangedreven racekarren. De grote uitdaging is om sneller te gaan dan de wind waait. En dat kan echt.

Het Deense DTU heeft vorig jaar een geweldige prestatie en nieuw wereldrecord neergezet door met een ratio van 101,76% tegen de wind in over de Helderse Zeedijk te racen. We waren er altijd al van overtuigd dat dit mogelijk is. Toch, wanneer het écht gebeurt, sta je wel even met je ogen te knipperen. We zijn heel benieuwd of dit record verbroken gaat worden door één van de zeven internationale studententeams tijdens Racing Aeolus Den Helder van 23 tot en met 26 augustus.’

Hans Verhoef, voorzitter van Stichting Wind Energie Events die het jaarlijkse Racing Aeolus Den Helder voor de tiende keer organiseert, realiseert zich dat dit geen makkelijke opgave is. Echter, de jaarlijks groeiende professionaliteit van de windkarren die de nationale en internationale studenten meenemen, sluit verrassingen niet uit. ‘Het is een mooie uitdaging voor deze studenten om te blijven innoveren. Dat is wat we met onze stichting voor ogen hebben, hen aanmoedigen om technologische grenzen te verleggen.’

Zeven teams

Dit jaar hebben uiteindelijk zeven studententeams aangegeven naar Den Helder te kunnen komen voor een nieuw wereldrecord, de eerste plaats of om hun eigen records te breken. Uit Nederland is een team: Clean Mobility powered by de Hogeschool van Amsterdam, twee teams uit Duitsland, 1 uit Denemarken en twee uit Turkije. Zij brengen in totaal 9 windkarren mee, 8 mechanische en 1 electrische.

Racedagen 24 t/m 26 augustus

De teams arriveren vanaf dinsdag 22 augustus druppelsgewijs bij het gastvrije Hotel Den Helder, waar ze net als voorgaande jaren volop de ruimte hebben om in het atrium te sleutelen aan de windkarren. Vanaf die dag is het ook al mogelijk dat bezoekers te zien op de Zeedijk, waar ze alvast de omstandigheden gaan uittesten. De daadwerkelijke racedagen zijn 24, 25 en 26 augustus van 10.00 tot 17.00 uur (programma).

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday