Al Gore woont in een energievarken

Al Gore verdient zijn geld met het houden van praatjes over duurzaamheid. Maar zijn meest luxe huis in Nashville verbruikt maar liefst 231.000 kilowattuur stroom per jaar en wordt zelfs in de VS geclassificeerd als ‘Energievarken’.

De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore verbruikt minstens 21 keer meer elektriciteit dan de gemiddelde Amerikaan, schrijft webzine Ravage. In september vorig jaar bereikte het elektriciteitsverbruik zelfs een piek van 34 keer hoger dan het gemiddelde. Alleen al het energieverbruik om zijn openlucht zwembad te verwarmen is genoeg om een gemiddeld Amerikaans huishouden zes jaar van elektriciteit te voorzien. Huizen die meer dan 60 kWh per vierkante meter verbruiken worden in Amerika ‘energievarkens’ genoemd. Al Gore zijn huis zit aan de 69 kWh. Het argument dat grote huizen nu eenmaal meer energie verbruiken gaat dus ook niet op als verzachtende omstandigheid: ook het gemiddelde energieverbruik is buiten alle proporties.

Liegen over zonnestroom

Dit blijkt uit onderzoek van het National Center for Public Policy Research dat zich zegt te baseren op de elektriciteitsfacturen van Gore die afkomstig zouden zijn van de Nashville Electric Service. Hoe men daaraan gekomen is, wordt niet vermeld.

In 2007 werd Gore er al op gewezen dat zijn verbruik veel hoger was dan de rest van het land en dat hij, zeker gezien zijn alarmerende klimaatboodschap, nogal hypocriet overkwam. Hij beloofde toen om zijn levensstijl te veranderen en ‘verduurzaamde’ zijn villa in Nashville. De klimaatgoeroe beweert nu dat de elektra die hij verbruikt volledig door zonnepanelen wordt opgewekt. Maar zijn 33 zonnepanelen dragen jaarlijks slechts 5,7 procent bij.

Makkelijk slachtoffer

De villa in Nashville in de Amerikaanse staat Tennessee heeft 20 kamers, een permanent verlichte oprijlaan, een verwarm buitenzwembad en een hek dat elektrisch open en dicht gaat. Overigens is Gore, met een geschat privévermogen van 300 miljoen dollar, eigenaar van nog drie villa’s: een in Carthage (Tennessee), in Montecito (Californië) en in de hoofdstad Washington DC. Wat die optrekjes, alsmede zijn luxueuze jachten, aan energie verkwisten, is onbekend.

Het rapport verschijnt, niet geheel toevallig, aan de vooravond van de première van Gore’s tweede klimaatfilm An inconvenient sequel. De club die de informatie naar buiten bracht, het National Center for Public Policy Research, is een uiterst conservatieve denktank en een lobbyclub tegen klimaatmaatregelen. Klimaatontkenners dus, die prima gedijen onder het Trump-imperium. Dubbel pijnlijk dus als die zo makkelijk kunnen scoren…

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday