China investeert komende jaren 340 miljard euro in hernieuwbare energie

Het Chinese ministerie van Energie heeft aangekondigd dat er meer dan 340 miljard euro in hernieuwbare energie geïnvesteerd zal worden tussen nu en 2020.

China wil met de investeringen minder afhankelijk worden van kolen als energiebron. In 2020 zou door deze investering 15 procent van de Chinese energieconsumptie afkomstig moeten zijn uit hernieuwbare bronnen.

Volgens de Chinese overheid gaat de investering meer dan dertien miljoen banen in de energiesector opleveren.

Eerder werd al gemeld dat er omgerekend zo’n 137 miljard euro zal worden gestoken in de ontwikkeling van zonne-energie. Volgens schattingen van experts is dit genoeg om zo’n duizend zonneparken te bouwen.

Goedkope zonnestroom
Verder wordt er ter waarde van 96 miljard euro aan investeringen gedaan in windmolens en 69 miljard euro in waterkracht. De rest van het bedrag gaat naar geothermie en getijdenenergie. Specifieke projecten werden niet gegeven.

In de laatste jaren zijn de kosten om stroom op te wekken uit zonnepanelen en windmolens fors gedaald. Analisten van persbureau Bloomberg voorspelden onlangs dat binnen tien jaar in een groot deel van de wereld elektriciteit uit zonnepanelen goedkoper zal zijn dan stroom uit kolencentrales. De kosten om de groene stroom op te slaan worden dan nog niet meegerekend.

Smog
Veel Chinese steden kampen met grote regelmaat met smog. In de afgelopen dagen werden honderden vluchten van en naar grote Chinese steden geannuleerd vanwege de luchtvervuiling.

Op de eerste dag van 2017 liep de concentratie van gevaarlijk fijnstof in hoofdstad Peking op tot 24 keer het niveau dat door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt gezien als veilig. Op vrijdag en zaterdag werd code rood in vierentwintig steden afgekondigd, de hoogste waarschuwingscode.

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday