Met deze 5 tips wordt uw cv zuiniger en duurzamer

Natuurlijk zijn techniek en kwaliteit van een cv ketel van groot belang. Maar vergeet vooral de veiligheid en de duurzaamheid niet. Veiligheid hoeft natuurlijk geen toelichting; die moet gewoon maximaal zijn. En een zuinige ketel is wel zo vriendelijk voor uw portemonnee. Dat is ook vanzelfsprekend.

Met deze 5 tips kunt u uw cv installatie optimaal afstemmen, of nieuw laten aanleggen:

Tip 1: Een automatische ontluchter- en vuilafscheider is een must

Wat gebeurt er in uw cv? Een automatische ontluchter doet precies wat de naam zegt: hij zorgt er voor dat uw installatie regelmatig automatisch ontlucht wordt, waardoor de verwarming optimaal werkt. Lucht in de verwarming vertraagt de waterdoorvoer en zorgt ervoor dat uw radiatoren niet (volledig) warm worden.

De vuilafscheider – ook wel vuilverwijderaar genoemd – haalt vuildeeltjes die standaard in een cv-systeem zitten, uit het water van de cv-installatie. Die vuildeeltjes – hoe klein ook – kunnen problemen veroorzaken in de installatie. Met een vuilafscheider verkleint u de kans op storingen, gaat uw ketel langer mee en kunt u langer profiteren van meer comfort tegen lagere kosten. Met de installatie van deze twee onderdelen kunt u tot € 125,- per jaar besparen! Kies er daarom om op uw cv-installatie een automatische ontluchter en vuilafscheider te installeren.

Tip 2: Gebruik de automatische comfort-stand van uw cv-ketel zo weinig mogelijk

Als uw cv ketel een comfort-stand voor warm kraanwater heeft, wordt dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden. Zo hoeft u niet lang op warm water uit de kraan te wachten. Dit warm houden kost echter zo’n € 50,- per jaar. Kijk eens in de gebruiksaanwijzing of er een eco-stand op uw cv-ketel zit. Met deze eco-stand wordt het water pas verwarmd wanneer u de kraan opendraait. Dit kost iets meer water en u moet een paar seconden langer wachten, maar desondanks bespaart u hiermee nog steeds.

Tip 3: Laat de cv-pomp wat langzamer lopen

Hoe sneller de pomp in een cv installatie loopt, hoe minder tijd het water heeft om de warmte aan de ruimte af te geven. Op het bedieningspaneel van de cv-ketel kunt u vaak de snelheid van deze pomp verlagen. Het water loopt dan langzamer door de radiatoren en heeft zo meer tijd om warmte aan de ruimte af te geven. Het water wat hierna teruggaat, zal koeler in de ketel terug komen. Dit is gunstiger voor het rendement van de ketel. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch. Kijk in de gebruiksaanwijzing wat hierbij voor uw ketel mogelijk is.

Tip 4: De beste plaats voor de ketel is centraal in huis

Als u toch aan een nieuwe ketel toe bent, kunt u meteen kijken of deze zo centraal mogelijk in de woning geplaatst kan worden. Dat wil zeggen dichtbij de meest gebruikte radiatoren en warm waterkranen van douche en keuken. Zo kunnen de leidingen kort blijven en gaat er minder warmte verloren. Bovendien hoeft u minder lang op warm douchewater te wachten. De moderne ketels zijn compact en stil en kunnen daardoor eenvoudig ergens centraal geplaatst worden dan de grote ketels van vroeger.

Tip 5: Een hoogrendements-ketel is de zuinigste keuze

In veel huizen die ouder dan 12 jaar zijn, hangt waarschijnlijk een vr-ketel. Dat zijn ketels met een rendement van slechts 83%. Daardoor wordt maar 83% van de warmte benut voor de verwarming van het huis. Met de nieuwste zuinige hr-ketels is het mogelijk om meer dan 100% te halen. Deze ketel herbruikt namelijk de teruggewonnen warmte om het water weer mee te verwarmen.

Door uw oude ketel te vervangen kunt u gemiddeld zo’n € 150 – 200,- per jaar besparen. Is kopen een te grote uitgave? Het is ook mogelijk om een cv-ketel te huren.

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday