Heerhugowaard krijgt slim energienet

Negen partijen, waaronder de gemeente Heerhugowaard en de provincie Noord-Holland, ondertekenden op woensdag 16 november een intentieverklaring om in Heerhugowaard een slim energienet aan te leggen. Bedrijven en organisaties die straks zijn aangesloten op dit net kunnen gebruik maken van elkaars restwarmte voor het verwarmen en koelen van hun huisvesting. Dat is duurzaam en kostenbesparend.

Onderdeel van het slim energienet zijn nu al de asfaltcollectoren onder een deel van de Westfrisiaweg bij bedrijventerrein De Vaandel. In de toekomst zal ook de HVC in Alkmaar zijn restwarmte aan het slim energienet leveren. Bedrijven in De Vaandel Stammis Horecaverhuur), De Zandhorst (Burg Azijn en Paramelt) en een nieuw te bouwen appartementencomplex van Woonwaard in Beveland zullen als eersten gebruik gaan maken van dit nieuwe warmtenet. De verwachting is dat anderen zullen volgen.

Het slim energienet zal bijdragen aan de ambitie van de gemeente Heerhugowaard om in 2030 energieneutraal te zijn. Het project in Heerhugowaard past in het energietransitiebeleid van de provincie Noord-Holland en is daarom mede-ondertekenaar van de intentieverklaring.

Gedeputeerde Van der Hoek: “Het initiatief dat tot stand is gekomen ondersteunen wij van harte! De provincie is voor het warmtenet in Heerhugowaard al concreet aan de slag. Zo hebben wij onze medewerking verleend bij het aanbrengen van een warmtecollector in de N23 (Westfrisiaweg). Deze collector oogst in de zomer warmte, die in de bodem wordt opgeslagen om in de winter weer te worden ingezet in Slim Energienet Heerhugowaard.”

De andere ondertekenaars zijn: Kodi b.v., HVC, Ondernemersvereniging Alton, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord , Woonwaard, Rabobank en Lliander.

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday