Universiteit van Waterloo heeft een CO2-poeder ontwikkeld dat kan helpen de klimaatverandering tegen te gaan

Wetenschappers van de Universiteit van Waterloo in Ontario, Canada, hebben een nieuw poeder ontwikkeld dat koolstofdioxide kan vasthouden, en het zou een nieuwe tool kunnen zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Het poeder kan CO2 filteren en verwijderen bij energiecentrales en fabrieken die worden aangedreven door fossiele brandstoffen voordat het wordt vrijgegeven in de atmosfeer, en het is efficiënter dan conventionele methoden.
Professor Zhongwei Chen, hoogleraar in chemische technologie, creëerde het poeder in zijn lab als een nieuwe manier om de grootte en concentratie van koolstofporiën te manipuleren, en hij zegt dat het proces meerdere toepassingen kan hebben, waaronder waterfiltratie en energieopslag.
“Dit zal in de toekomst steeds belangrijker worden,” zei Chen, “We moeten manieren vinden om met alle CO2 die wordt geproduceerd door het verbranden van fossiele brandstoffen om te gaan.”
Wanneer CO2-moleculen in contact komen met het koolstofoppervlak, blijft het eraan plakken. Dit proces wordt adsorptie genoemd en aangezien koolstof veelvuldig, goedkoop en milieuvriendelijk is, is het perfect voor CO2-afvang.
Chen en andere wetenschappers van de University of Waterloo werkten samen met collega’s van verschillende universiteiten in China en hun doel was om de adsorptieprestaties te verbeteren door middel van manipulatie van de grootte en concentratie van poriën in koolstofmaterialen.
Gerelateerd: Deze calculator houdt de koolstofemissies van uw reizen bij
Ze ontwikkelden uiteindelijk een techniek die zout en warmte gebruikt om een ​​zwarte koolstofpoeder uit plantenmateriaal te extraheren. Het poeder bestaat uit koolstofbollen met talloze poriën die een diameter van minder dan een miljoenste van een meter hebben.
“De porositeit van dit materiaal is extreem hoog”, zei Chen. “En vanwege hun grootte kunnen deze poriën CO2 zeer efficiënt vangen. De prestaties zijn bijna verdubbeld. “
Zodra het poeder verzadigd is met koolstofdioxide bij grote bronnen zoals fossiele brandstofcentrales, kan het worden vervoerd, opgeslagen en begraven in ondergrondse geologische formaties om de uitstoot van CO2 in de atmosfeer te voorkomen.

Geef een reactie

×