Wereldkampioen en winnaar zonnerace breekt record

Het Nuon Solar Team heeft opnieuw bewezen de meest efficiënte zonnewagen ter wereld te kunnen bouwen. Vandaag wonnen de Delftse studenten na een spannende race de SASOL Solar Challenge in Zuid-Afrika. Met een totaal van 4717 kilometer op de teller verbraken zij het wereldrecord aantal kilometers gereden in een zonnerace.

Ondanks verschillende tegenslagen en ongelukjes, hebben de studenten van het Nuon Solar Team vandaag in Kaapstad voor de tweede keer de SASOL Solar Challenge gewonnen. Met 173 km voorsprong op de belangrijkste concurrent, de Japanse Universiteit Tokai, was het verschil nog nooit zo klein. Twee jaar geleden was het verschil met nummer twee nog 1500 kilometer. De gereden afstand was wél goed voor een nieuw wereldrecord.

Tegenslagen

De race verliep voor het Nuon Solar Team niet zonder slag of stoot. Voor vertrek crashte de zonneauto op de testbaan in Nederland. Nadat de auto weer volledig was gerepareerd, botste Nuna tijdens de tweede racedag op een afzetting en beschadigde haar neus. In de dagen die hierop volgden ondervond het team veel last van de harde wind en werden de studenten zelfs door de politie aan de kant gezet. Dat het team ondanks deze onvoorziene omstandigheden toch heeft gewonnen komt vooral door een excellente samenwerking, verklaart teammanager Sjoerd Stevens. “Wij hebben het afgelopen jaar extra gefocust op de functionering van ons team en de verschillende rollen die iedereen daarin speelt. Daar hebben we nu de vruchten van geplukt.”

Toegenomen concurrentie

Hoewel het Nuon Solar Team de afgelopen jaren zelden een race heeft verloren, wordt de winst steeds minder vanzelfsprekend. Ook in Zuid-Afrika bleek dat de zonneauto’s van de verschillende teams steeds meer op elkaar gaan lijken. Het winnen van de race kwam aan op details. Zo slaagde het Delftse team er – mede dankzij de geoliede samenwerking – meerdere keren in om binnen 1,5 minuut de banden te verwisselen, wat hen veel tijdwinst opleverde. Ook het nieuwe zelf ontwikkelde en geproduceerde zonnepaneel (volgens het team “het beste paneel ter wereld”) heeft bijgedragen aan een efficiënte race. Voor het Nuon Solar Team betekent de toegenomen concurrentie dat ze alles op alles moeten zetten om in september 2017 hun wereldtitel als beste zonneraceteam ter wereld te prolongeren.

SASOL Solar Challenge SA

Op 24 september begon de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika: een acht dagen durende zonnerace van Pretoria naar Kaapstad. Het Nuon Solar Team deed mee met Nuna8s: een geüpgrade versie van zonnewagen Nuna8, waarmee ze vorig jaar in Australië wereldkampioen werden. In Zuid-Afrika was het de bedoeling dat de teams zoveel mogelijk kilometers zou afleggen. Het team van de TU Delft heeft uiteindelijk 4792 km gereden; genoeg om hun grootste concurrenten Tokai (4545 km) en Megalux (4033) te verslaan.

Sinds 2001 racet het Nuon Solar Team de hele wereld rond. Het team pakte al 6 keer de wereldtitel in Australië op de Bridgestone World Solar Challenge. Doel van hun deelname aan de SASOL Solar Challenge in Zuid Afrika was onder meer om nieuw bedachte technologieën zodanig te testen dat de teamleden van volgend jaar hiermee een goede basis kunnen leggen voor nog een wereldtitel in Australië.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday