De wereld’s eerste 3D-geprinte betonbrug is bijna compleet

Eindhoven Universiteit van Technologie heeft een enorme 3D-printer die enorme voorwerpen kan afdrukken – en is momenteel het eerste 3D-drukwerk van gewapend beton aan het printen. De brug wordt deze maand geïnstalleerd in de kleine gemeente Gemert, en het is de eerste in zijn soort dankzij een innovatieve print-techniek die afval vermindert.

Madrid introduceerde eerder dit jaar de eerste 3D-drukbrug, maar de Gemert-brug wordt gebouwd met behulp van een speciaal proces dat de betonnen lagen met staalkabels versterkt als de betonnen blokken worden gevormd. Deze techniek, die is ontwikkeld door een team van onderzoekers die werken met Teho Salat, een professor in betonconstructie, zorgt ervoor dat het beton van de brug voorspannen is om de typische trekstress die vaak voorkomt bij betonconstructie te vermijden.

Het beton dat gebruikt wordt om de brug af te drukken is dikker dan normaal, zodat het zijn vorm aangeeft zoals het is afgedrukt. Dit is belangrijk omdat het aangeeft dat er geen beton verspilt is. Concrete productie maakt kooldioxide vrij, dus het verminderen van afval is ongelooflijk belangrijk voor het milieu. Daarnaast is het afdrukken met vormbaar beton niet nodig om het bekisting te verlagen, waardoor de hoeveelheid materialen die nodig zijn voor de bouw nogmaals verminderen.

In samenwerking met de BAM Infra, heeft het team twee maanden lang de stukken geprint, die vervolgens samengesmolten worden om de brug te bouwen. De structuur is in eind september in de gemeente Gemert geïnstalleerd.

Geef een reactie

× WhatsApp Offerte Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday