Wereldeconomie wordt klimaatvriendelijker, maar tempo is te traag

Terwijl de wereldeconomie vorig jaar groeide, daalde de uitstoot van broeikasgassen, vooral dankzij het verminderde gebruik van steenkool. Dat blijkt uit de Low Carbon Economy Index van PwC. In de index wordt de nationale CO2-uitstoot afgezet tegen het bruto binnenlands product (bnp). Deze CO2-intensiteit van de wereldeconomie daalde vorig jaar met 2,8 procent. Het is de grootste afname sinds 2000. Maar om het klimaatdoel van het Parijs-akkoord te halen moet de CO2-intensiteit jaarlijks met minstens 6,5 procent afnemen. De Nederlandse CO2-intensiteit daalde in 2015 nauwelijks.

COP22, de klimaattop in Marrakech, moet het klimaatakkoord van Parijs verder concretiseren. Vooral Europa blijft achter in het doorbreken van de koppeling tussen uitstoot en economische groei, zo blijkt uit de index. Europa maakte zijn economie in 2015 slechts 0,7 procent minder koolstofintensief. Dat steekt schril af bij China, dat met een daling van 6,4 procent de grootste stap zette naar een minder koolstofintensieve economie. Groot-Brittannië (6 procent), de Verenigde Staten (4,7 procent), Zuid Afrika (4,5 procent) en Mexico (4,4 procent) completeren de top-5. Daarbij aangetekend dat China en de Verenigde Staten tot de grootste vervuilers in de wereld behoren.

Vorig jaar groeide de wereldeconomie met 3,1 procent en bleef de CO2-uitstoot gelijk. ‘De wereldeconomie is nog te koolstofintensief’, zegt Hans Schoolderman, partner Sustainability & Climate Change bij PwC. ‘De daling van de CO2-intensiteit is minder dan de helft van wat er werkelijk nodig is om de opwarming van de aarde te beperken tot hooguit twee graden.’

De CO2-intensiteit van Nederland daalde vorig met o,6 procent ten opzichte van 2014. In 2014 daalde de Nederlandse CO2-intentiteit nog met 7,8 procent. Een belangrijke verklaring voor die scherpe daling was de relatief warme winter waardoor er minder gas werd verstookt. Hans Schoolderman: ‘Nederland scoort lager dan het Europees gemiddelde. Om te kunnen voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs ontkomt Nederland niet aan onconventionele maatregelen.’ Volgens Schoolderman moet Nederland een voorbeeld nemen aan het Verenigd Koninkrijk, dat in korte tijd korte tijd een unieke klimaatwet heeft ingevoerd met een ambitieuze emissiereductie.

In Marrakech moeten landen hun plannen inleveren die gaan bijdragen aan het terugdringen van broeikasgassen. De meeste van deze zogenaamde INDC’s (Intended Nationally Determined Contributions) zijn al bekend. Tel je die bij elkaar op, dan gaat de aarde richting drie graden opwarming.

Volgens het rapport kunnen politieke onzekerheden als gevolg van een Brexit en kopzorgen over de Chinese economie ertoe leiden dat de aandacht voor CO2-reductie verslapt. Bovendien is het laaghangend fruit nu wel geplukt, aldus PwC.

pwclowcarbon

Bekijk hier het rapport.

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday