Systeembenadering zorgt voor optimaal rendement van zonnestroom

Wie zijn eigen zonnestroom wil oogsten heeft de keuze uit een bijna eindeloos aanbod van panelen, omvormers, monitors, apps en opslagmiddelen. Als installateur, en zeker als particulier, is het een enorme klus om een optimale samenstelling van componenten te vinden. Ga maar eens de balans zoeken tussen opbrengst, veiligheid, bedrijfszekerheid, garanties en comfort van honderden of misschien wel duizenden mogelijke combinaties van componenten.

En dan ging het tot nu toe nog voornamelijk over opwekken van zonnestroom. Daar komt binnenkort ook opslag van elektriciteit bij, die zeker als minister Kamp zijn zin krijgt met het afschaffen van saldering, al heel snel rendabel wordt.

Over zonnepanelen zelf kunnen we kort zijn: tussen de producten van de verschillende leveranciers in de top van de markt zit kwalitatief en in opbrengst geen groot verschil. Naar een goed paneel dat solide is geïnstalleerd heb je doorgaans decennialang geen omkijken meer.

Heel anders is het in het traject erachter, van omvormer naar stroomnet. Kies je voor een centrale omvormer dan accepteer je dat het hele systeem er uit ligt bij een storing en wordt je geconfronteerd met hoge spanning bij de doorvoer. Bovendien bepaalt vaak het minst opbrengende paneel de prestatie van de installatie als geheel.

Met micro-omvormer technologie, die ervoor zorgt dat de stroom per paneel opgewaardeerd wordt van gelijkstroom naar wisselstroom op netspanning, ondervang je beide problemen: de opbrengst van het systeem wordt bepaald door de optimale opbrengst per paneel en de spanning op de doorvoerkabels is aanzienlijk minder, en dus veiliger.

Inmiddels is ook online monitoring van zonnesystemen gemeengoed geworden. Met de nieuwste systemen kun je bovendien naast het monitoren van je productie ook het verbruik regelen doordat het systeem kan schakelen met slimme apparatuur. Daardoor is er minder belasting van het stroomnet op piekmomenten en verbruik je direct je eigen stroom wanneer deze beschikbaar is.

Ten slotte kun je een systeem binnenkort helemaal compleet maken met opslag van energie. Maar ook dat wil je op een zo efficiënt mogelijke manier doen, zonder te hoeven investeren voor capaciteit die je in de praktijk nooit gebruikt.

Peter van Berkel is general manager EMEA van Enphase Energy, een bedrijf dat bouwt aan een compleet thuis-energiesysteem zoals we dat we zojuist hebben geschetst. Hij zegt: “Alleen een systeembenadering van een zonnestroom installatie is echt toekomstbestendig. Met een modulaire opzet kun je telkens componenten afstemmen op de laatste stand van de techniek. En je zet nooit meer middelen in dan je strikt nodig hebt. Neem nou de opslag van energie. Daar kun je een grote batterij voor neerzetten, tegen een forse investering. Je kunt ook met een slim systeem zorgen dat je behoefte aan opslag van stroom doorlopend berekend wordt zodat de eigen productie, gebruik en bijladen vanaf het stroomnet altijd optimaal op elkaar zijn afgestemd. Koppel daar een modulaire accu aan, waarvan je de capaciteit op ieder moment kan aanpassen aan veranderende omstandigheden, en je bent daadwerkelijk klaar voor je toekomstige energiebehoefte. Tegen de economisch meest gunstige investering.”

Micro-omvormers en een interactief monitoringsysteem zijn op dit moment al leverbaar. Een modulaire thuisaccu volgt begin 2017. Daarmee is de start van zonne-energie 2.0 in Nederland een feit.

Voor meer informatie kijk op: Energieaanbieding.com

Geef een reactie

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday